5 kerti elem, ami mindenképpen festést igényel a tartósság érdekében

A festésnek, amennyiben megfelelően választjuk ki a festéket, nem csak esztétikai szerepe van: a bútorok tartósságát is ezzel garantálhatjuk. Ez különösen igaz a kerti elemekre, hiszen ezeket az év minden szakában érik a különböző viszontagságok, például az eső, a havazás, illetve a színeket fakító UV-sugarak.

PR-cikkPR -cikk2023. 12. 21. csütörtök2023. 12. 21.

Fotó: 123rf.com

Fotó: 123rf.com

Szerencsére azonban ma már számos módja van annak, hogy megvédjük a kertünkben található elemek – például a kerítés vagy éppen a kerti bútorok – állapotát. Ezek ráadásul általában nem igényelnek szakembert, csak egy kis belefektetett időt és energiát, valamint minőségi alapanyagokat, például egy igazán tartós zománcfestéket, ami fokozottan védi a kertünk értékes bútorait és kiegészítőit. 

A következőkben öt olyan kerti elemet gyűjtöttünk össze, amelyek  karbantartása során érdemes fontolóra venni a festést, hogy valóban hosszú távon díszíthessék a házunkat övező területet. 

Kerti épületek

Az olyan kerti épületek, mint a fészer vagy a szerszámos kamra gyakran fából készülnek. Ilyen esetekben érdemes magát a teljes épületet lekenni, hogy a csapadék ne tehessen kárt a faelemekben. Az ilyen nem mozgatható, télen zárt egységekben nem tárolható, nagyobb kerti elemeknek kifejezetten szüksége van a karbantartásra – enélkül ugyanis nem bírják sokáig a szélsőséges időjárási elemeket. A fa könnyen elkezdhet repedezni, vetemedni, rohadni – ezt kerüljük el egy-két réteg zománcfesték felvitelével! 

Fa kerti bútorok 

Azok a fából készült bútorok – mint az asztalok, székek, padok –, amelyeket a kertben helyezünk el, sokkal inkább kiállják az idő próbáját, ha egy ellenálló festékréteget biztosítunk nekik. Az időjárás viszontagságai miatt itt is fennáll a korhadás, a vetemedés, esetleg a penészedés esélye. Fordítsunk tehát különös figyelmet a karbantartásukra! Rendszeresen kezeljük le azokat csapadék- és UV-álló festékkel, illetve amennyire lehet, mechanikusan is óvjuk őket ezektől a hatásoktól. Télen pedig mindenképp fedett helyiségben tároljuk mindazt, ami mozdítható.

Kerítések 

Különösen a fából készült kerítések azok, amelyek esetében a festék nagy segítség lehet. Ebben az esetben (is) számos, természetből érkező támadás ellen nyújthat védelmet 1-2 réteg festék: javíthatja az időtállóságot, védhet a rovaroktól, illetve a gombáktól is. A praktikus szempontok mellett pedig az esztétikai sem utolsó: a zománcfesték segítségével felfrissíthetjük a fa színét, dekoratívvá téve a környezetünket.

Kerti dekorációk

Az olyan kisebb kerti elemek, amelyek a környezetünk csinosításához, egyéni stílusunk megjelenítéséhez szükségesek – mint a kerti díszek, madáretetők, szobrok – szintén tovább bírják abban az esetben, ha megfelelően gondozzuk őket. Ami fából van, meghálálja majd a zománcfestéket, a kőből, márványból és egyéb elemekből készült tárgyakra pedig speciális típust kell választanunk, anyagnak megfelelően. Azok a ládák, cserepek, melyekbe növények vannak ültetve, szintén megkívánják a védelmező festékréteget. Tény, hogy ezeket a virágokkal együtt általában elpakoljuk télre, de azért a csapadékkal szemben így is érdemes őket óvni.

A kertben található fémes felületek

Minden olyan kerti elemnek, amelynek fémes a felülete, szintén jót tesz a zománcos réteg. A fémmel kicsit összetettebb feladatunk lesz, mint a fát illetően, de megéri belefektetni az energiát. A kezelendő felületet először le kell csiszolni, zsírtalanítani, fémjavítóval kiegyengetni, újra megcsiszolni, majd leportalanítani. Ezt követően egy korróziógátló alapozó vagy egy univerzális alapozófestéket is érdemes használni, mielőtt a felületet zománcfestékkel kezeljük.

Egyes elemeket mindenképp kezelnünk kell ahhoz, hogy tartósan otthonunk részét képezzék. Tény, hogy ez nagy munka lehet, hiszen a festés előtt a felületeket kezelnünk kell, elő kell azokat készítenünk minden esetben. Mégis érdemes befektetnünk ebbe, hiszen hosszú távon ezek a befektetések megtérülnek. Ezzel ugyanis meghosszabbítjuk a különböző elemek élettartalmát és nagyon sokáig nem kell arra pénzt és időt szánnunk, hogy lecseréljük őket. 

Ezek is érdekelhetnek