Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem mindegy, hogy milyen sonkát választunk az ünnepi asztalra. Erre is figyelmeztettek bennünket azon a húsvét előtti sajtótájékoztatón, ahol a húsipar volt terítéken.
Kép: KecskemŽt, 2009. ‡prilis 07. HusvŽti sonka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szinte semmi jó hírrel nem tudott szolgálni. Prognózisa, hogy a csökkenő kereslet, illetve az élő sertés árának emelkedése miatt 5-10 százalékkal csökkenhet az idén a húsipar termelése. Az előzményekhez csupa szomorú adatokat közölt a szakember. Egy év alatt 13 százalékkal apadt a sertésállomány, és majdnem ilyen mértékben esett vissza a vágások száma. Mindez összefügg azzal, hogy 20 százalékkal emelkedett a vágósertés ára, amit tulajdonképpen a nagy külföldi, főleg romániai kereslet váltott ki. Ennek egyik következménye, hogy a sertés nem feldolgozva, hanem élve hagyja el az országot, másrészt a drágább alapanyag megnöveli a húsipari vállalatok önköltségét. Ezek a folyamatok is közrejátszanak abban, hogy tavaly 24 százalékkal több sertéshúst hoztak be, ami odavezetett, hogy az import mennyisége nagyobb, mint az exporté.
Ezért a húsipari ágazat (beleértve a baromfit, a szarvasmarhát is) tíz százalékkal kisebb árbevételt ért el, és több mint négymilliárd forint vesztességgel zárta az évet. Pedig közben a hús fogyasztói ára 15 százalékkal emelkedett, ami nem járt együtt a kereslet csökkenésével. Az egy főre eső éves fogyasztásunk továbbra is 57 kilogramm körül alakul, amiből szépen kiveszi a részét a feketegazdaság is. Éder Tamás szerint a húsfeldolgozók a gazdasági válság miatt jelentős finanszírozási gondokkal küszködnek, és nem tenne jót nekik, ha növekedne az áfa mértéke, ugyanis tovább nőhetne az illegális feldolgozók száma.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu