Húshagyó kedvünk nem változik

Nem mindegy, hogy milyen sonkát választunk az ünnepi asztalra. Erre is figyelmeztettek bennünket azon a húsvét előtti sajtótájékoztatón, ahol a húsipar volt terítéken.

GazdálkodásPethes József2009. 04. 09. csütörtök2009. 04. 09.

Kép: KecskemŽt, 2009. ‡prilis 07. HusvŽti sonka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Húshagyó kedvünk nem változik
KecskemŽt, 2009. ‡prilis 07. HusvŽti sonka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szinte semmi jó hírrel nem tudott szolgálni. Prognózisa, hogy a csökkenő kereslet, illetve az élő sertés árának emelkedése miatt 5-10 százalékkal csökkenhet az idén a húsipar termelése. Az előzményekhez csupa szomorú adatokat közölt a szakember. Egy év alatt 13 százalékkal apadt a sertésállomány, és majdnem ilyen mértékben esett vissza a vágások száma. Mindez összefügg azzal, hogy 20 százalékkal emelkedett a vágósertés ára, amit tulajdonképpen a nagy külföldi, főleg romániai kereslet váltott ki. Ennek egyik következménye, hogy a sertés nem feldolgozva, hanem élve hagyja el az országot, másrészt a drágább alapanyag megnöveli a húsipari vállalatok önköltségét. Ezek a folyamatok is közrejátszanak abban, hogy tavaly 24 százalékkal több sertéshúst hoztak be, ami odavezetett, hogy az import mennyisége nagyobb, mint az exporté.

Ezért a húsipari ágazat (beleértve a baromfit, a szarvasmarhát is) tíz százalékkal kisebb árbevételt ért el, és több mint négymilliárd forint vesztességgel zárta az évet. Pedig közben a hús fogyasztói ára 15 százalékkal emelkedett, ami nem járt együtt a kereslet csökkenésével. Az egy főre eső éves fogyasztásunk továbbra is 57 kilogramm körül alakul, amiből szépen kiveszi a részét a feketegazdaság is. Éder Tamás szerint a húsfeldolgozók a gazdasági válság miatt jelentős finanszírozási gondokkal küszködnek, és nem tenne jót nekik, ha növekedne az áfa mértéke, ugyanis tovább nőhetne az illegális feldolgozók száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek